Kuşluk Vakti Nedir Ne Zamandır? Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır

Kuşluk vakti nedir ne demektir, Kuşluk vakti zamanı ve saati kaçta başlar, Kuşluk namazı bir başka adıyla "Duha namazı" nasıl kılınır kaç rekattır, bu namaz hakkında hadisler nelerdir hakkında kısa özet bilgiler.

kuşluk seher vakti namzı

Kuşluk Vakti Nedir? Ne zamandır?

Güneşin doğup bir miktar yükseldikten sonra ki zaman (bir mızrak boyu) ile öğle ezanına 20 dakika kalan vakte "Kuşluk Vakti" denir. Bu vakitlerde kılınan namaza da "Kuşluk Namazı (duha namazı) denir.

Bakınız; Namaz nasıl kılınır resimli anlatım

Kuşluk (Duha) Namazı Kaç Rekattır ve Nasıl Kılınır?

Şâfi'î ve Mâlikî mezheplerine göre müekked sünnet olan kuşluk namazı, Hanefilere göre müstehaptır. Bu namazın Allah-u Te'âlâ'nın bizlere bahşettiği bedenimizin afiyetinin, özellikle 360 eklemimizin günlük sadakası konumunda olduğu bir hadis-i şerifte (Ebû Dâvûd, Tatavvu':12 no 1287;Edeb:173, no: 5244) bildirilmiştir.

"Kuşluk namazı, güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra istiva (kaba kuşluk) vaktine (öğle ezanına 20 dakika kalana) kadar iki veya dört yahut sekiz yahut da on iki rekat olarak kılınır."

Haskefî (Rahimehullâh) "el-Münye" adlı eserden şöyle nakleder;

"Kuşluk namazının en azı iki, en çoğu on iki, ortası da sekiz rekattır. En faziletli olan da sekiz rekat kılınmasıdır. Zira kuşluk namazının sekiz rekat olarak kılınması, Resûlüllâ (Sallâllau Aleyhi ve Sellem) in hem sözüyle, hem de uygulamasıyla sabit olmuştur."

Kuşluk namazının on iki rekât olarak kılınması ise, Peygamber efendimiz (s.a.v) in sadece sözüyle sabit olmuştur. Hanefi mezhebine göre; gece namazlarında iki rekâtta bir, gündüz namazlarında ise dört rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir.

Kuşluk namazının tercih edilen vakti, gündüzün dörtte biri geçtikten sonraki vakittir. Ancak gündüzün başlangıcı güneşin doğumundan değil, fecrin doğuşundan (imsaktan) hesap edilir.

Yorum Gönder for "Kuşluk Vakti Nedir Ne Zamandır? Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır "