E471 kodu nedir? E kodunun anlamı nedir Kısaca

Gıda ürünlerinde katkı amaçlı kullanılan çeşitli kodlar vardır, bu kodlardan e471 kodu anlamları nelerdir? kısa açıklama.

E kodu'nun anlamı nedir?

Gıda ürünlerinde kullanılan E kodu'nun anlamı nedir?

E kodu, her gıda katkı maddesine Avrupa Birliği tarafından verilen özel tanıma kodudur. EC kodu olarak da bilinmektedir.

E471 KODU NEDİRr?

E471 ve E472 kodlu katkı maddeleri, hemen hemen aynı içeriklere sahip bir jelatin maddedir.

JELATİN NEDİR?

Jelatin kesilebilen hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen saf bir proteindir.
A tipi jelatinin ham maddesi: kemik ve domuz derisi, B tipi jelatinin ham maddesi ise, inek derisi ve kemiktir. Ön işlemlerde, asit uygulaması ile A tipi jelatin, baz uygulaması ile B tipi jelatin elde edilir.

Doğal bir emülgatör olan E471 kodlu katkı maddesinin isimleri Türk Gıda Kodeksinde "Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri", "Gliseril monostearat" veya "Gliseril distearat" olarak geçmektedir. Bunların hepsi aynı kod (E471) olarak ifade edilmektedir.

Ülkemizde unlu mamuller, şekerlemeler, helva, cips ve kahve kreması gibi ürünlerde emülgatör olarak kullanılmaktadır.

Bu katkı maddesinin kaynağı bitkisel veya hayvansal yağlardır. Yağların temel bileşeni olan trigliseritlerden bir veya iki yağ asidinin uzaklaştırılmasıyla veya gliserolün yağ asitleriyle birleştirilmesiyle elde edilirler.

Platform çalıştayları ve kongrelere katılan uzmanların ortak kanaatine göre şayet bu katkı maddesi domuz yağından elde edildiyse veya domuz yağından elde edilmiş yağ asitleri veya gliserol kullanılarak üretildiyse tüketilmesi asla caiz olmamakla beraber haram sayılmaktadır.

Yorum Gönder for "E471 kodu nedir? E kodunun anlamı nedir Kısaca"