Gluten Nedir? Gluten neye denir? Gluten ne işe yarar?

Gluten duyarlılığı olarak bilinen çölyak hastalığına, baş ağrısından, strese, mide şişkinliğinden depresyona ve daha bir çok hastalığa neden olan Gluten nedir? neye denir ve hangi yiyeceklerde bulunur? haberimizde

Gluten neye denir

Tahıl buğday, arpa, çavdar ve yulaf içinde bulunan bir "Proteindir" Bu proteinin adına; Gluten denir. Yapısı sakızımsı ve hamurun daha yapışkan olmasını sağlıyor. Ancak sindirimi zor olan bu madde pek çok rahatsızlığa neden olabiliyor. Vücuda buğday ve çeşitli besinlerle giren gluten, "glutein" ve "gliadin" adındaki kompleks proteinlerin suyla teması sonrasında ortaya çıkıyor.

Ayrıca bakınız: Gluten Hastalığı Nedir? Gluten Hassasiyeti ve Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Gluten buğday, arpa, çavdar gibi hububat tahıllarında bulunan bir madde olmasına karşın kıvam artırıcı, nem tutucu ve yapıştırıcı özelliği nedeniyle sakız, diş macunları, bazı kozmetik ürünleri hatta deterjanlar gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.

Günümüzde tohumlarda yapılan gen değişiklilikleri ile tohumların içinde bulunan proteinlerin miktarlarının artmasına sebep olmuş ve insan vücudu uyum sağlayamadığı bu değişime, bir çok rahatsızlıkla cevap vermek zorunda kalmıştır. Obezite de ve otoimmün hastalıklardaki artışın temel sebebinin yanlış beslenme ve artan gluten miktarı olduğu bilinmektedir.

Glitenli Yiyecekler Nelerdir?
Glutenli yiyecekler nelerdir diye dersek, karşımıza birtakım tahıllar çıkmaktadır. Bunlar, arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunur. En etkili olduğu tahıl buğdaydır ve tüm tahıllar gluten içerir.

Gluten ne işe yarar?
Gluten, hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten, ekmek ve türleri yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturur. Bu yapı çok önemlidir, zira gluten olmadan istenilen yapı oluşamaz, ekmek mayalanamaz ve kabarmaz.

Yorum Gönder for "Gluten Nedir? Gluten neye denir? Gluten ne işe yarar?"