Dört Parmak Rabia işaretinin gerçek anlamı nedir?

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde ve kongrelerinde sık sık kullandığı "Dört parmak işareti" nedir? R4BIA sembolü Mısırla alakası var mı? Dört (4) Parmak işareti ne anlama geliyor? İşte Rabia işaretinin gerçek haberimizde.

Rabia (R4BIA) İşareti Nasıl Doğdu?
Mısır'da 3 Temmuz 2013 yılın'da gerçekleşen askeri darbeye karşı direnişin merkezi haline gelen Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda ortaya çıkan ve 4 parmakla yapılan "R4BIA işareti" dünyada en hızlı yayılan sembol oldu.

Bakınız: IYI bayrağı anlamı nedir?

R4BIA işareti için ilk defa Türkçe, Arapça ve İngilizce yayın yapan www r4bia com adlı internet sitesi kuruldu.Uluslararası kamuoyunu dikkate alarak yayın yapan sitede, "R4BIA işaretinin" nasıl doğduğu ile logosunun ne anlama geldiğine yer veriliyor.

rabia isareti anlami nedir

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın izlerken göz yaşlarına hakim olamadığı, Müslüman Kardeşler hareketinin önde gelen isimlerinden Muhammed Biltaci'nin Rabiatü'l Adeviyye'de hayatını kaybeden kızı Esma'ya yazdığı mektubu konu edinen video da sitede yer alıyor. "Esma'ya mektup" Arapça, İngilizce ve Türkçe olarak video klip haline getirilerek siteye konulmuş.

Sitede yer alan "R4BIA nasıl doğdu" başlıklı yazıda, şunlar kaydediliyor:

"Bu işaretin sahipleri, 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır'da yapılan askeri darbe tarafından Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda şehid edildi. Mısır tarihinin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı için kullandıkları oylarına, inançlarına, özgürlüklerine ve geleceklerine sahip çıkmak isteyen Mısır halkı, dünya tarihinde eşi benzeri olmayan sivil direnişlerini 28 Haziran 2013 tarihinde Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'nda başlattı. Dört parmaklarıyla işareti ilk defa o meydanda yaptılar. El işaretinin ilk kim tarafından yapıldığı, fikrin kime ait olduğu hiçbir zaman bilinmedi."

İşareti ilk kullanan şehid oldu

Yazının devamında, işareti en başta kullananların Mısır ordusunun müdahalesi sırasında şehid olduğu bilgisine de yer veriliyor. Ayrıca "R4BIA"nın ne anlama geldiği sorusuna da Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'ndakilerin şu cevabı verdiği aktarılıyor:

"Bunun adı 'Rabia İşareti'dir. Arapçada Rabia 'dördüncü, dört' demektir. Bu meydanın adı, İslam'ın ilk asırlarında Kudüs'te vefat eden, Allah'ın takvalı kullarından Rabiatü'l Adeviyye hanımdan gelir. Çünkü Rabia, ailesinin dördüncü evladı olduğu için bu ismi almıştı. Buna vurgu yapmak için bu işareti kullanıyoruz.

İkinci önemli konu da Muhammed Mursi, Cemal Abdunnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek'ten sonra Mısır'ın dördüncü cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlatmış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'ında darbeye destek vermek için toplananlar iki parmaklarıyla 'zafer işareti' yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yapıyoruz ve yaygınlaştırıyoruz." (kaynak: r4bia.com)

Dört parmak Rabia işaretinin gerçek anlamı nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Dört Parmak İşareti Rabia" işaretinin gerçek anlamının Mısır'daki Rabia işareti olmadığını ve anlamının "Tek Millet" "Tek Bayrak" "Tek Vatan" Tek Devlet"i sembol ettiğini ve bu hareketin anlamları içinde Esma'nın da bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de dört parmak işareti  Rabia işaretinin gerçek anlamı Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet'i sembol etmektedir.

Yorum Gönder for "Dört Parmak Rabia işaretinin gerçek anlamı nedir?"