Kornea Nedir? Kornea Nakli Nedir? Yapay Kornea Nakli

Kornea nakli nedir? Yapar kornea nakli nasıl yapılır kısaca haberimizde.

Kornea Nedir?

Gözün ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli dokudur. Bu dokuya "Kornea" denir. Kornea gözün renkli kısmının önünü kaplayan saat camı gibi koruyucu bir saydam tabakadır.

kornea nakli nedir

Kornea Nakli Nedir?

Kornea saydamlığı doğuştan, genetik kökenli veya sonradan geçirilen travma, çeşitli göz hastalıkları sonucu ve cerrahi sonrası bozulabilir. Göz korneasının saydamlığı bozulursa görme kalitesi azalır.

Halk dilinde "Göz nakli" olarak bilinir, aslında gözün sadece türlü hastalıklar sonucu bozulmuş olan saydam tabakasının yaşamını yitirmiş bir kimseden alınan şeffaf kornea dokusu ile değiştirme işlemine "Kornea Nakli" denir.


Yapay Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea nakli normal insandan insana yapılmaktadır. Hastanın göz dokuları yeteri kadar sağlam değilse veya tutma riski var ise veya red olma riski var ise bu durumda "yapay kornea nakli" yapılır.

Yapay kornea saydam plastikten yapılan özel protezdir. Hastanın hastalıklı korneası çıkartılarak yapay diye adlandırılan özel plastik protez hastaya nakledilir. Bu nakil işine "Yapay Kornea Nakli" denmektedir. Yapay kornea nakli son çare olarak düşünülmelidir.

Yorum Gönder for "Kornea Nedir? Kornea Nakli Nedir? Yapay Kornea Nakli"